Zagrebi u promjenu, riješi se po 9 stvari dnevno 27 dana

Kad bih ti rekla da u mislima prođeš svojim stanom i detektiraš mjesta gdje su nagomilane stvari koje nikada ne koristiš i uopće ne trebaš, koliko bi se toga našlo na popisu?

Znaš li da drevna kineska vještina uređivanja prostora, Feng Shui, upravo takva mjesta u stanu smatra mjestima koja blokiraju energiju i sprječavaju promjene i nove stvari u tvom životu? Bez obzira na to vjeruješ li u Feng Shui načela ili ne, da li te barem malo znatiželja vuče da to testiraš?

Ako oslobodiš mjesto, uklonivši predmet koji predstavlja staru, zaglavljenu energiju, nova energija će doći. Budući da je sve što nas okružuje energija, to može biti što god, novi komad namještaja, nova osoba u tvom životu, novi posao, novi način prehrane,…

 

ŠTO UČINITI?

Ako nikako ne možeš izdvojiti vrijeme za generalno pospremanje, pokušaj primijeniti sljedeće: riješi se 9 predmeta dnevno 27 dana. Za manje od mjesec dana riješit ćeš se ukupno 243 predmeta, kaže Feng Shui. Divno!

 

POMOĆ

Ako imaš problema s donošenjem odluke oko (ne)zadržavanja stvari, pozovi nekoga da ti pomogne, neka prilikom pospremanja s tobom bude najbolji prijatelj/prijateljica, kćerka ili bilo tko za koga misliš da ti može pomoći u donošenju odluke. Meni se dogodilo da sam pospremanje odlučila raditi s kćerkom koja je vrlo ‘lake ruke’ za bacanje i u par navrata sam pomislila: Možda ju nisam trebala uključiti u ovo? No, na kraju, osjećaj koji imam sada kada smo završile je predivan. Ustvari, zahvalna sam joj što je puno lakše i brže donijela odluke koje sam ja odgađala godinama (neke i desetljećima!:).

 

GDJE SA STVARIMA?

Mnoge stvari koje imaš zadržavaju energiju i sjećanja na ljude i događaje koji su ti se dogodili. Ako su to negativne stvari, svakako je dobro da ih se riješiš, ali i stvari koje te vezuju uz dragu osobu ili drage osjećaje, često te mogu sputavati i ograničavati. Npr. ako čuvaš stari komad odjeće svoje pokojne bake (npr. narodna nošnja), razumljivo je da je se ne želiš riješiti jer te podsjeća na dragu baku. No, kada bih ti rekla da nošnju možeš fotografirati, a potom pokloniti npr. etnografskom muzeju, učinjeno je višestruko dobro. U stanu je nastao prostor, uspomena na baku je sačuvana, a muzej će biti presretan zbog donacije.

Ako pak čuvaš fotografiju ili neki predmet bivšeg partnera negdje među albumima ili kutijama, slažeš li se sa mnom da je takvo zadržavanje uspomene samo znak da još uvijek postoji neka veza među vama i da bi možda bilo mudro pustiti tu uspomenu koja služi kao sidro na brodu i okrenuti se svom sadašnjem životu i budućnosti?

Odlična ideja, koja će ti pomoći da se riješiš puno više stvari nego što ti se u početku činilo je – fotografiraj! Na kompjutoru otvori poseban folder ‘Uspomene’ i tamo spremaj fotografije stvari koje ti više ne trebaju (crteži djece kad su bila mala, indeks, stare vizitke, nakit koji nikada nije popravljen). Vjerojatno ih nikada nećeš ni pogledati, ali ako ti ipak dođe želja, tu su, svi na jednom mjestu. :)

Ako se nikako ne možeš odlučiti baciti ili ne, možeš spremiti predmet u kutiju koju će potom zatvoriti na 6 mjeseci. Sve što ti nakon 6 mjeseci nije trebalo iz kutije i ni ne sjećaš se da je u kutiji, moglo bi se zaključiti da je sasvim u redu da se i toga riješiš.

Odjeća. Posebna tema. Znam, i ja čuvam najdraže traperice iz srednje škole u koje ne stanem već dugo. Zanimljivo je da sam se upravo, kako pišem ovaj post, toga sjetila. Bit će da su te traperice (veličina 28) bile duboko potisnute u mojoj podsvijesti. :) Ali, kad razmisliš malo bolje, čuvanje takvih stvari samo te čine nesretnim jer potvrđuješ svom umu da nisi osoba koja si nekad bila tj. da nisi ono što želiš biti. Ne treba ti to. Riješi se takvih podsjetnika i budi najbolja verzija sebe. Obećajem da ću se tih traperica riješiti još danas. Kad se riješim pritiska i podsjetnika, možda ću čak i dosegnuti tu fantomsku veličinu 28. :)

Ponovo odjeća. Imaš je toliko da više ne stane ni u vakuumirane vrećice u podrumu? Što će ti uopće toliko odjeće? Od te silne količine, niti ne znaš što imaš i što obući. Kad se riješiš svega nepotrebnog, imat ćeš više mjesta i više ćeš cijeniti ono što imaš. Slažeš li se?

Igračke koje su djeca prerasla. Evo ideje za angažiranje djece! Sortiraj s djecom igračke s kojima se više na žele igrati (tako ćeš se ugodno podružiti s djetetom, a dijete će morati razmisliti o stvarnoj vrijednosti igračaka koje ima). Nakon toga ih podijelite po vrstama u kutije ili vrećice. Vrste bi bile: lutke, autići, likovi iz crtanih filmova, slikovnice,…). S djecom dogovori koja vrsta pripada kojoj kategoriji, odnosno, hoćeš li određenu vrstu igračaka: pokloniti susjedu ili možda maloj nećakinji, prodati preko interneta ili ju je ipak potrebno baciti. Ako su ti djeca dovoljno velika da se znaju koristiti kompjuterom, možeš ih čak i angažirati da kategoriju koju ste odlučili prodati preko interneta sami fotografiraju, odrede cijenu, objave oglas,… Za iznos koji ‘zaradite’ dogovorite neku zajedničku večeru s djecom. Tko zna, možda se iznenadite prikupivši dovoljno novaca čak i za obiteljski izlet?

Kuhinja je nešto što je, po mom mišljenju, najvažnije redovito čistiti od suvišnih predmeta. Hrana odražava naše emocije, naše stanje svijesti i jako je važno održavati ‘čistoću’ po tom pitanju i ne gomilati ‘nepotrebne viškove’. Slobodno se izvaži par dana nakon čišćenja i vidi što se dogodilo s ‘viškovima’ na tvom tijelu. Što čistiti u kuhinji? Prvo će ti na pamet pasti hrana kojoj je prošao rok trajanja, ali nikako nemoj zaboraviti zaviriti i u zamrzivač, presložiti hladnjak, pregledaj police sa suhom hranom (začinima, brašnima i sl.), makni lonce i tave koje su višak ili su dotrajali, tanjure koje čuvaš za specijalne prilike (pa ih onda na kraju nikada ni ne koristiš) prebaci na policu s koje ćeš ih koristiti na dnevnoj bazi, vidi koristiš li baš sve šalice i čaše, pregledaj krpe, koliko bešteka uistinu koristiš, kuharice koje nikada ne čitaš, plastika, staklenke, koristiš li sva sredstva za čišćenje,…

 

ODVAJANJE

Svakako je poželjno da, prilikom rješavanja stvari, sortiraš tako što ćeš neke dati, neke prodati, a većinu vjerojatno baciti. Pritom svakako obrati pažnju da puno toga možeš sortirati za recikliranje, a ostatak stvarno baci. Još jedna bitna stvar. Ako stvari samo preseliš u garažu, podrum ili na tavan, nemoj misliti da je stvar riješena. Energija je i dalje ostala zaglavljena, bez obzira na to što ti nije u vidnom polju. :)

 

PREHRANA

Već sam pisala o tome što već i uvođenje običnog smoothija u svakodnevnu prehranu može učiniti za tebe, a posebno za povećanje energije i općeg osjećaja čistoće. S obzirom na to, sigurno možeš naslutiti koliko će biti jači efekt generalnog čišćenja ako za to vrijeme svoju prehranu promijeniš na 100% ili pretežno sirovu. Ako tražiš ideje, zaviri u moje recepte.

 

NE ZABORAVI

Kad se riješiš svih tih nepotrebnih stvari, nikako nemoj zaboraviti obratiti pažnju na promjene koje ti slijede. Voljela bih čuti što ti se dogodilo, piši mi, šalji slike, jako me zanima!

 

ZAKLJUČAK

Pusti stvari da ‘odu’ i oslobodi mjesto za nove stvari. Uživaj. :)

P.S. Radi to redovito.

 

MOTIVACIJA

Kako bih ti pomogla načiniti prvi korak, pozivam te kreneš od kuhinje i javiš mi kojih devet stvari su prvi dan izašle iz tvog stana. Fotografiraj ili popiši i objavi pod komentarima. Objavljivanjem fotki i popisa ćemo vjerojatno potaknuti još nekoga na promjenu. Nakon prvog dana, lako će doći drugi, pa i 27. A onda kreću promjene. Ako želiš, dojavi i to! :)

POZIV!

Predlažem da se izazoveš i pridružiš mi se na 10-dnevnom online smoothie izazovu koji kreće s prvim danom jeseni, 22.9.2020. U izazov smo uključili još 3 bonus izazova, od kojih je jedan – rješavanje po 9 predmeta/stvari dnevno. Ako ti se sviđa ova ideja i misliš da bi te moglo više motivirati kad nas ima više, pridruži nam se. Više detalja o izazovu i prijave na: https://bit.ly/JesenskiSmoothieChallenge2020

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

5 misli o “Zagrebi u promjenu, riješi se po 9 stvari dnevno 27 dana

  1. Povratni ping: Promjena je najbolja stvar koja ti se može dogoditi? - Zelenarium

  2. Povratni ping: Uključi se u: JESENSKI SMOOTHIE CHALLENGE i napravi mjesta za NOVU verziju sebe - Zelenarium

  3. Povratni ping: Miksaj SLASTICE IZ BLENDERA: 5 dana online - ZelenariumZelenarium

  4. Povratni ping: Uključi se u: JESENSKI SMOOTHIE CHALLENGE i usvoji jednu novu naviku - ZelenariumZelenarium

  5. Povratni ping: Prihvati izazov: RAW OBROCI KOJI GRIJU 2023 (plus dva bonus izazova) - ZelenariumZelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *