Sušene rajčice

Susene-rajcice_web

Naučila sam cijeniti sušene rajčice tek kada sam ih usred zime neuspješno pokušavala kupiti. Kada bi ih konačno nabavila, bile su uvezene iz dalekih krajeva, sumnjivog porijekla, a još više okusa. Preslani, umjetni okus pokvario bi mi svako jelo koje bih napravila i to me bacalo u očaj. Ove godine sam odlučila tome stati na kraj. 7 kg šljivara postalo je moj vlastiti izvor sušenih rajčica za ovu zimu. Jedino što me brine je da će ih biti premalo:)

Sušene rajčice su neophodan sastojak koji obogaćuje mnoge sirove namaze i pesta. Razlog više za njihovo konzumiranje je svakako likopen, antioksidans kojim rajčica obiluje, a koji je izvrstan štit u obrani protiv nekoliko vrsta tumora, krvožilnih bolesti i bolesti srca. Osim likopena, rajčica obiluje C vitaminom, bakrom, željezom, vitaminom B, kalijem, natrijem, magnezijom, kalcijem.

Susene-rajcice-Web

.

sastojci:

5 KG MANJIH RAJČICA (ŠLJIVAR)

SOL

ZAČINSKO BILJE (PO ŽELJI, NIJE NEOPHODNO)

.

PRIPREMA:

Mjera od 5 kg dovoljna je za veliki Sedona dehidrator s 9 ladica. Količinu rajčica odredite sami, ovisno o tome u čemu ćete ih sušiti. Naravno, idealno bi bilo sušiti ih na suncu, ali ako nemate tu mogućnost, sušite ih u dehidratoru. Ako nemate dehidrator, možete se poslužiti pećnicom (cca 8 sati na max 50°C), no to je zadnji izbor, budući da je neekonomično, a ujedno neće niti ostati sirove, budući da vjerojatno nećete moći podesiti pećnicu na 42°C, što je temperatura na kojoj namirnice ostaju sirove.

01_rajcice

Rajčice namačite 15-ak minuta u vodi u koju ste dodali alkoholni ocat, kako biste uklonili bakterije. Ako je moguće, pokušajte nabaviti rajčice koje su iz eko uzgoja. Isperite ih tekućom vodom.

02_rajcice

Prerežite ih po pola i slažite na ladicu dehidratora. Posolite. Dodajte začinskog bilja po želji (origano, majčina dušica), ali nije neophodno. Sušite u dehidratoru na 42°C cca 24 sata, dok ne postanu potpuno suhe. Ako će se neravnomjerno sušiti, možete ih s vremena na vrijeme okrenuti i zamijeniti im mjesta tj. zarotirati cijelu ladicu za 180°.

00_rajcice

Ako ste ih dobro posušili, možete ih čuvati u staklenci sa poklopcem kroz koji ne ulazi zrak, a možete ih i spremiti u zamrzivač.

 

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *