Sirovi krekeri s orasima, mrkvom i vlascem

Iako krekere možete jesti cijele godine, kad zahladi, ipak pašu više. Ovaj recept za sirove, dehidrirane krekere prošao je detaljnu analizu mojih kušača ukućana i dobio ocjenu ‘prst gore’.

Ako još nemate dehidrator, možete pokušati i s pećnicom, na najmanjoj temperaturi, ali u tom slučaju je bitno da znate da će sušenje potrajati.

U krekerima najčešće koristim luk, jer mi se sviđa taj poseban okus krekera. U ovom receptu nisam koristila luk, ali će zato, zbog vlasca, i dalje imati okus luka, samo drugačiji.

SASTOJCI:

200 g oraha (namočiti 8 sati, isprati i procijediti)

150 g sezamovih sjemenki (namočiti 8 sati, isprati i procijediti)

300 g naribane mrkve

2 žlice vlasca (svježeg)

50 g zlatnih lanenih sjemenki (samljeti)

1/3 žličice soli

 

PRIPREMA:

  1. U multipraktiku izmiksajte orahe, zatim dodajte mrkvu i vlasac pa izmiksajte još malo.
  2. Umiksajte lanene sjemenke i sol.
  3. Položite 1/2 ili 1/3 smjese na silikonsku podlogu dehidratora, pokrijte tankom plastičnom folijom (za održavanje svježine) pa valjkom razvaljajte u četvrtasti oblik.
  4. Ravnalom ili nekom plastičnom lopaticom utisnite željene oblike krekera. Ne koristite nož, kako ne biste razrezali silikonsku podlogu.
  5. Ova količina dovoljna je za 2 (eventualno 3) silikonske podloge.
  6. Sušite u dehidratoru 30 minuta na 60°C.
  7. Smanjite temperaturu na 45°C i sušite još otprilike 8 sati. Negdje nakon polovice vremena (4 sata), okrenite krekere i uklonite silikonsku podlogu, da se brže i bolje osuše.
  8. Gotovi su kad su hrskavi. Ako želite, možete ih namjerno ostaviti i malo vlažne, tako ćete dobiti nešto poput tankih šnita kruha. U tom slučaju, držite ih u hladnjaku, do tjedan dana.
  9. Prije odlaganja u staklenke, pričekajte da se krekeri dobro ohlade.

Ako želite naučiti pripremati više ovakvih zdravih recepata, za koje nije potrebno kuhanje, prijavite se na neku od mojih edukacija ili izazova ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *