Sirovi krekeri s orasima, mrkvom i vlascem

Iako krekere možete jesti cijele godine, kad zahladi, ipak pašu više. Ovaj recept za sirove, dehidrirane krekere prošao je detaljnu analizu mojih kušača ukućana i dobio ocjenu ‘prst gore’.

Ako još nemate dehidrator, možete pokušati i s pećnicom, na najmanjoj temperaturi, ali u tom slučaju je bitno da znate da će sušenje potrajati.

U krekerima najčešće koristim luk, jer mi se sviđa taj poseban okus krekera. U ovom receptu nisam koristila luk, ali će zato, zbog vlasca, i dalje imati okus luka, samo drugačiji.

SASTOJCI:

200 g oraha (namočiti 8 sati, isprati i procijediti)

150 g sezamovih sjemenki (namočiti 8 sati, isprati i procijediti)

300 g naribane mrkve

2 žlice vlasca (svježeg)

50 g zlatnih lanenih sjemenki (samljeti)

1/3 žličice soli

 

PRIPREMA:

  1. U multipraktiku izmiksajte orahe, zatim dodajte mrkvu i vlasac pa izmiksajte još malo.
  2. Umiksajte lanene sjemenke i sol.
  3. Položite 1/2 ili 1/3 smjese na silikonsku podlogu dehidratora, pokrijte tankom plastičnom folijom (za održavanje svježine) pa valjkom razvaljajte u četvrtasti oblik.
  4. Ravnalom ili nekom plastičnom lopaticom utisnite željene oblike krekera. Ne koristite nož, kako ne biste razrezali silikonsku podlogu.
  5. Ova količina dovoljna je za 2 (eventualno 3) silikonske podloge.
  6. Sušite u dehidratoru 30 minuta na 60°C.
  7. Smanjite temperaturu na 45°C i sušite još otprilike 8 sati. Negdje nakon polovice vremena (4 sata), okrenite krekere i uklonite silikonsku podlogu, da se brže i bolje osuše.
  8. Gotovi su kad su hrskavi. Ako želite, možete ih namjerno ostaviti i malo vlažne, tako ćete dobiti nešto poput tankih šnita kruha. U tom slučaju, držite ih u hladnjaku, do tjedan dana.
  9. Prije odlaganja u staklenke, pričekajte da se krekeri dobro ohlade.

Ako želite naučiti pripremati više ovakvih zdravih recepata, za koje nije potrebno kuhanje, prijavite se na neku od mojih edukacija ili izazova ovdje.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *