Na testu: destilator vode Megahome MH 943

Destiliranu vodu sam odbijala dugo jer sam mislila da je to mrtva voda i njen okus mi je bio čudan. Što se dogodilo da sam promijenila mišljenje?

Dobila sam destilator vode Megahome na testiranje. Na taj se način ekipa iz VerVite, a da to nisu ni znali, elegantno pobrinula da riješim pitanje vode, koje me dugo mučilo. :)

Prije nego što krenemo pričati o samoj destiliranoj vodi i nevjerojatnoj reakciji mog sina, kao i usporednim testovima: vode iz slavine (na 2 lokacije u Zagrebu), izvorske vode i prirodne flaširane vode, pobrojat ćemo sve što dolazi u kutiji.

 

ŠTO JE U KUTIJI:

 1. Poklopac posude (od nehrđajućeg čelika)
 2. Posuda (od nehrđajućeg čelika)
 3. Filteri od aktivnog ugljena (6 komada)
 4. Pakiranje limunske kiseline (za čišćenje posude)
 5. Stakleni vrč
 6. Strujni kabel
 7. Knjiga: Voda i vaše zdravlje (Mogućnosti i rizici), Dr. Norman W. Walker

 

KAKO FUNKCIONIRA DESTILATOR MEGAHOME:

Posuda ima kapacitet od 4 litre. Nikako nemojte natočiti više jer 4 litre vode napune stakleni vrč gotovo do vrha.

Posuda na svom dnu ima grijač (koji nije vidljiv), koji zagrijava vodu do isparavanja. Vodena para ulazi u poklopac posude u kojem se nalazi zavojnica za kondenziranje vodene pare i ventilator za hlađenje. Vodena para, nakon kondenzacije, prolazi kroz filer od aktivnog ugljena i kap po kap izlazi u stakleni vrč.

Aktivni ugljen dobiven je od kokosove ljuske i služi kao zadnji filter za štetne tvari, a ujedno i mijenja okus dobivene vode.

Vrijeme destilacije je: 5 sati i 20 minuta. Odlična stvar je što se uređaj sam isključuje kad je sva voda destilirana, tako da ne morate čekati kad će završiti destilacija.

Destilator se pokreće nakon što ste u njega natočili 4 litre vode (do oznake: FULL), namjestili poklopac, ukopčali kabel iz poklopca u posudu te ukopčali strujni kabel iz posude u struju. Na samoj posudi nalazi se mali bijeli gumb koji valja pritisnuti, kako bi započela destilacija.

Stakleni vrč ima vrlo solidnu, čvrstu ručku.

 

ZAŠTO SAM SE JA ODLUČILA ZA DESTILATOR MEGAHOME

Često možete naići na izvore koji kažu da je destilirana voda sigurna za piće, ali ne na duge staze, jer u njoj nema minerala. Međutim, zdrav razum mi nalaže da, ako jedemo dovoljno prirodne, biljne hrane, koja osigurava upravo unos minerala u organizam, voda ionako neće biti glavni izvor istih.

Ovaj tekst je iz knjige dr. Normana Walkera, Voda i vaše zdravlje (Mogućnosti i rizici), koju ćete dobiti prilikom kupovine ovog destilatora, a koji potvrđuje da mi zdrav razum dobro govori:

Sve što sadrži tekućina u koloidnom obliku, odlazi sve skupa izravno u jetru. Tu spadaju mnogi minerali, kao npr. kalcij, magnezij i drugi.

Kad tekućine dođu u jetru, ona filtrira sve što je u tekućini, osim vodika i kisika, od kojih se sastoji prava, čista voda (H2O). To je jedina voda koju limfa i krv mogu iskoristiti pri svom radu.

Destilirana voda je najčišća koja postoji.

Naravno, minerali nam trebaju. Ali, bitno je znati koji. Oni koje dobivamo u ‘normalnoj’ vodi su anorganski i neprikladni su za naše stanice. Zato ih naše stanice ni ne koriste već ih odbacuju te se oni nakupljaju u našem organizmu (prvenstveno u venama, arterijama, mišićima i zglobovima) i predstavljaju neku vrstu otpada i mogu uzrokovati razne bolesti (okoštavanje, ukočenost, staračka slabost, smrt, začepljenje arterija,..). Srećom, većina se izluči. Destilirana voda nam upravo pomaže da takve anorganske minerale isperemo iz organizma. Dakle, u ovom slučaju želimo da anorganski minerali izađu iz nas jer se radi o onim tvarima koje je naše tijelo odbacilo i nataložilo. Organski pak minerali, koje je tijelo pohranilo u svoje stanice i tkiva, neće biti isprani, jer su sastavni dio tijela.

Organski minerali, koji našem tijelu odgovaraju i trebaju, dolaze iz prirodne, sirove hrane: voća, povrća, začinskog bilja, orašastih plodova i sjemenki. Ovakva hrana sadrži životne enzime. Ustvari, sve biljke sadrže upravo destiliranu vodu, vodu iz atmosfere i drugih izvora, koju biljka automatski destilira na prirodan način.

Moj 13-godišnji sin je, nakon što je pomirisao talog koji je ostao u posudi nakon destilacije, istog trena odlučio da više neće popiti ni gutljaj vode iz slavine. Možda će vas ova informacija nagnati da poduzmete nešto po pitanju vode koju pijete svaki dan. Ako se nađete na nekoj od edukacija kod mene u Zelenariumu, podsjetite me da vam pokažem kako izgleda destilator nakon upotrebe. Rado ću to učiniti. :)

Okus nam je bio čudan prvih nekoliko dana. Međutim, sad kad popijem vodu iz slavine, shvaćam koliko je loš i težak njen okus.

 

USPOREDBA DESTILIRANJA 4 VRSTE VODE:

Osim što sam destilirala vodu iz slavine u mom domu (Bukovac, Zagreb), destilirala sam i vodu u uredu (Centar, Zagreb). No, zanimalo me i što se događa s kupovnom prirodnom vodom iz boce, ali i čistom izvorskom vodom.

1. Voda iz slavine (na 2 lokacije u Zagrebu)

Nakon što sam prvi put ugledala što ostane na dnu posude nakon destilacije, shvatila sam da ću destilirati vodu do kraja života. Na slikama niže vidjet ćete kako izgleda posuda nakon destiliranja u centru Zagreba. Razlika u odnosu na talog u mom stanu je u tome što je nakon vode iz centra ostalo jako puno smeđih tragova, koji su se čak ‘zapekli’ i na poklopcu, a na poklopcu se inače nikada ništa ne zapeče.

Ono što sam još primijetila je da ponekad (najčešće vikendom), kod mene doma, ostane puno deblji sloj bijelog taloga.

TALOG U POSUDI DESTILAGORA:

PRLJAVŠTINA KOJA SE ‘ZAPEKLA’ NA POKLOPCU DESTILATORA:

 

2. Prirodna voda iz boce

Jako me zanimalo kakav rezultat će dati ova destilacija. Prije nego što sam dobila rezultat, još za vrijeme destiliranja, u uređaju je nešto jako, baš jako pucketalo, klokotalo. Tužna sam pomislila, pa nije valjda da se pokvario? Međutim, ispostavilo se da je uzrok bila upravo prirodna voda iz boce jer se klokotanje više nikada nije ponovilo.

Talog je, u odnosu na vodu iz slavine bio nekako zrnatiji, nije bio tako ‘brašnast’, ali ga je bilo:

 

3. Čista izvorska voda

Za ovo testiranje mi je poslužio izvor Žanac na otoku Krku. Prekrasna, na oko kristalno čista voda, tekla je iz izvora u moju 5 litarsku bocu. Rezultati ovog testa zanimali su me još više od prethodnog testa. Voda ovaj put nije uzrokovala klokotanje i pucketanje. Međutim, talog je ipak bio tu. I to prilično ‘prljaviji’ od vode iz boce, u što se možete uvjeriti iz ovih fotografija u nastavku.

 

ZAKLJUČAK:

Iako sam temu vode dugo odgađala jer je bilo toliko puno teorija i prijedloga kako filtrirati i obrađivati vodu, ideja o destiliranju vode se za mene nekako najviše ‘primila’. A posebno nakon što sam odgledala dokumentarac Tajna vode.

Mislim da svatko treba za sebe i svoju obitelj odlučiti koje rješenje mu najviše odgovara i u koje najviše vjeruje. Argumente za i protiv ćete naći za sve u životu, nema 100% ispravnog rješenja za ništa (ili gotovo ništa).

 

 

 

KORIŠTENJE DESTILIRANE VODE:

U mom domu, ovako destiliranu vodu koristimo za:

 • piće
 • sve recepte gdje se traži voda (smoothie, juhe iz blendera, pudinzi, dresinzi, kruhovi,…)
 • izradu leda
 • zalijevanje biljaka
 • peglu
 • tuš za pranje zubiju

Destiliranu vodu možete koristiti i za piće vaših kućnih ljubimaca, punjenje akvarija, njegu kože, kontaktne leće,…

 

POTROŠNJA:

Ako želite da ukupna destilacija traje kraće, možete natočiti i toplu vodu. Ja osobno uvijek natočim hladnu vodu jer mi se čini da topla uvijek nekako ima više kamenca.

Destiliram uvijek preko noći, dok je struja jeftinija. Dobra ideja je da kupite timer, pa programirate da vam se uključi u određeno doba noći.

Ovaj destilator ima dvostruku zaštitu od pregrijavanja, a prema informacijama iz VerVitinih uputstava, potrošnja struje je do 3 kWh po jednoj destilaciji. To bi značilo da potrošnja struje u kunama iznosi cca 2-3 kn/destilaciji.

 

BUKA:

Ovaj destilator ne proizvodi preveliku buku. Glasnoća je slična onoj koju proizvodi ventilator za hlađenje prostora ljeti. No, ako vam se destilator nalazi u kuhinji koja je povezana s dnevnim boravkom u jednu prostoriju, kao što je kod mene slučaj, više će vam odgovarati da ga pokrenete noću. Što je i poželjno, s obzirom na manju potrošnju, o kojoj sam ranije pisala.

 

ZAGRIJAVANJE:

Uređaj prilikom destilacije zagrije prostoriju, što je dobro u hladnijem periodu godine, jer dodatno grije. No, ljeti to i nije toliko poželjno, stoga ga ljeti držim na balkonu.

 

DIMENZIJE:

Posuda s poklopcem: promjer: 23,5 cm, visina: 36 cm

Stakleni vrč: promjer: 20 cm, visina: 20 cm

 

ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE:

Svakodnevno: imam jednu spužvicu za pranje posuđa koju koristim samo za destilator. Nakon svake destilacije, na unutrašnjem dijelu posude nastane novi talog. Dio tog taloga, koji se nije zapekao za posudu, uklonim tom spužvicom. Ponekad, nakon destilacije, nađem ostatke kamenca i na poklopcu posude, no taj se lako ukloni spužvicom. U centru Zagreba, gdje mi je ured, na poklopcu se stvara smeđi trag koji je vrlo teško ukloniti s poklopca. Taj trag pripisujem starim cijevima. :(

VAŽNO: nikada ne otvaram poklopac neposredno nakon završetka destilacije jer je cijeli uređaj i njegova unutrašnjost vruća.

Jednom mjesečno: čišćenje od kamenca, s vrućom vodom i limunskom kiselinom. Ostavim da prokuha 20-ak minuta, isključim i pričekam da se voda ohladi, prije ispiranja.

Jednom mjesečno: zamjena filtera (ako destilirate 1xdnevno).

 

JAMSTVO:

7 godina na cijeli uređaj, prohrđavanje lonca isparivača i na motor ventilatora i to i za kućnu i za komercijalnu upotrebu (laboratoriji i slično). Jamstvo ne pokriva trošenje i pucanje silikonske brtve poklopca koja se smatra potrošnim materijalom.

 

GDJE KUPITI:

Destilator Megahome moguće je kupiti putem web-shopa VerVita Hrvatska ovdje.

Redovna cijena (kad nisu akcijske prodaje) mu je: 2.200,00 Kn. Trenutna cijena mu je 15% niža i iznosi 1.870,00 kn, za sve avansne uplate do 24.11.2019., zbog pošiljke destilatora koja je u dolasku. Isporuka je od 5.12.2019.

Dostupan je u tri boje: inox-bijeli, inox-crni i bijeli.

Destilator na testiranje ustupila: VerVita Hrvatska.

 

DIJELOVI MEGAHOME DESTILATORA:

PREDNJI DIO MEGAHOME DESTILATORA (POSUDA I POKLOPAC POSUDE)

 

STRAŽNJI DIO MEGAHOME DESTILATORA (SA STRUJNIM KABELOM ZA POKLOPAC)

 

UNUTRAŠNJOST POSUDE I POKLOPCA SU OD NEHRĐAJUČEG ČELIKA

 

STAKLENI VRČ

 

DRŠKA STAKLENOG VRČA (VRLO ČVRSTA I SOLIDNA)

 

KUTIJA SA 6 FILTERA OD AKTIVNOG UGLJENA

 

Pakiranje limunske kiseline (za čišćenje posude)

 

STRUJNI KABEL ZA POKLOPAC S PREKIDAČEM (0/1) U POZADINI

 

Knjiga: Voda i vaše zdravlje (Mogućnosti i rizici), Dr. Norman W. Walker

 

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

3 misli o “Na testu: destilator vode Megahome MH 943

 1. Povratni ping: Prijavi se na izazov: Raw grickalice i deserti (7 dana gurmanskog užitka) - Zelenarium

 2. Povratni ping: Uključi se u: JESENSKI SMOOTHIE CHALLENGE i napravi mjesta za NOVU verziju sebe - Zelenarium

 3. Povratni ping: Prihvati izazov: RAW OBROCI KOJI GRIJU (plus tri bonus izazova) - Zelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)