Čips od tikvica

Chips-od-tikvica-WEB

Ogromne količine tikvica i raznih ostalih vrsta tikvi koje su, zahvaljujući mojoj prijateljici iz Erduta, iz njenog vrta završile u mojoj kuhinji, natjerale su me da ih pripremim na načine na koje ih do sada nikada nisam pripremala. Uz sirove špagete od tikvica s mediteranskim umakom i sirove krekere od tikvica i mrkve, tu se našao i ovaj sirovi čips od tikvica.

Naravno, nisam mogla odoljeti, pa sam uz marinadu koju ćete naći u nastavku, za jedan dio tikvica iskoristila i marinadu od koje sam radila čips od kopriva. Tako sam dobila dvije vrste čipsa odjednom (jedan s pikantnim okusom i jedan s intenzivnim okusom).

.

SASTOJCI:

1 velika tikva ili 3 srednje tikvice (ja sam koristila veliku zelenu i veliku žutu tikvu i patišone)

1 žlica maslinovog ulja

2 žlice umaka od soje

1/2 žličice kurkume

svježe mljeveni papar (ja sam koristila mješavinu rozog, zelenog i crnog)

1/2 žličice soli (ja sam koristila cvijet soli)

.

PRIPREMA:

Sve sastojke, osim tikvica, dobro izmiješajte u velikoj zdjeli. Potom dodajte spiralizirane tikvice te nježno i brzo izmiješajte. Najbolje rukama. Ako imate tikvice organskog porijekla, ne morate ih guliti.

Sigurno vas zanima može li se umjesto spiralizatora koristiti običan ribež. Iako nisam probala, ako u obzir uzmem iskustvo s korištenjem klasičnog ribeža za pripremu špageta od tikvica i usporedim s iskustvom spiraliziranja, razlika je značajna. Kad koristite klasičan ribež, tikvice vrlo brzo puste vodu i izgube na hrskavosti, tako da pretpostavljam da bi se isto moglo dogoditi i u ovom slučaju, što bi bilo šteta, jer bi se pritom vjerojatno ‘isprala’ cijela marinada. No, uvijek možete isprobati :)

Chips-od-tikvica-2-WEB

Na ladicu dehidratora poslažite tikvice i sušite na 45°C cca 18 sati (odnosno, sve dok vam čips ne bude potpuno suh).

Spremite čips u dobro zatvorene posude (najbolje staklene). Ovako spremljen izdržat će nekoliko tjedana.

VAŽNO: potreban dehidrator.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *