3u1: kokosovo mlijeko, kokosovo brašno, kokosov čips

dehidrirano-kokosovo-brasno

Zašto kupovati gotovo kokosovo mlijeko koje je tako skupo ili kokosovo brašno kad je iz njega iscijeđeno sve što se iscijediti dalo ili kokosov čips koji košta kao da je od zlata, kada sve to možete dobiti od samo jednog kokosa? Svježe, vaših ruku djelo, uz izdvojenih smiješnih 6-10 kuna!

 

1. KOKOSOVO MLIJEKO

Nakon što ste otvorili i očistili kokos, uzmite polovicu, a drugu polovicu odložite na stranu za izradu kokosovog čipsa. Izrežite ju na sitnije komade i ubacite u šalicu kako biste izmjerili koliku količinu ste dobili tj. odredili mjericu. Ubacite kokosove komade u blender. Dodajte četverostruku količinu vode (npr. ako ste dobili jednu šalicu kokosovih komada, dodajte 4 šalice vode). Miksajte 40-ak sekundi.

Procijedite kroz cjedilo ili tkaninu za izradu mlijeka. Ako koristite cjedilo, žlicom utisnite brašno, kako bi ostalo što manje tekućine u njemu. Ako koristite tkaninu za izradu mlijeka, čistim ju rukama tiskajte kako bi ostalo što manje tekućine u brašnu.

Dobiveno mlijeko čuvajte u staklenci u hladnjaku do 3 dana. Možete ga koristiti u bilo kojem zelenom kašastom soku (smoothiju).

Dobiveno brašno pripremite kao što sam opisala u nastavku.

.

2. KOKOSOVO BRAŠNO

Vlažno brašno, koje ste dobili u prethodnom postupku dobivanja kokosovog mlijeka, rasporedite na ladicu dehidratora i dehidrirajte na 40°C 24 sata ili dok ne bude suho. Ako nemate dehidrator, možete sušiti u pećnici koju zagrijte na najmanju temperaturu (vjerojatno 50°C), dok ne bude suho.  Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci. Ja sam ga najduže čuvala 2 mjeseca. Vjerojatno može i duže, ali ga uvijek iskoristim jako brzo, pa nisam isprobavala koliko maksimalno može stajati:)

 .

3. KOKOSOV ČIPS

Neiskorištenu polovicu kokosa, koju spominjem na početku postupka u kojem opisujem dobivanje kokosovog mlijeka, izrežite gulilicom za krumpir na male listiće (cca 1×1 cm). Ako nemate gulilicu, možete koristiti i nož.

Listiće kokosa rasporedite na ladicu dehidratora i i dehidrirajte, kao i kokosovo brašno, na 40°C 24 sata ili dok ne bude suho. Ako nemate dehidrator, možete koristiti pećnicu koju ste prethodno zagrijalina najmanju temperaturu (50°C ili niže), dok ne bude suho.  Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci. Budući da kokosov čips koristim gotovo svako jutro za doručak, nikada nije stajao duže od 2 mjeseca, tako da ne znam koji bi bio krajnji rok upotrebe.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

5 misli o “3u1: kokosovo mlijeko, kokosovo brašno, kokosov čips

    • Hvala Marko! Znam mnoge koji kokos rijetko kupuju baš zato što nisu vješti u njegovom otvaranju, a zbog toga, naravno i u njegovom pripremanju. Zbog njih je nastao ovaj post:)

  1. Povratni ping: Ljetni ledeni kokos-breskva smoothie - Zelenarium

  2. Povratni ping: Sirovi čupavci - Zelenarium

  3. Povratni ping: Recepti s Tinine radionice na ForRestu - Zelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *