Sirovi čupavci

sirovi_cupavci_4_web

Klasični čupavci su mi oduvijek bili fini. Na sreću, postoji i njihova sirova verzija koja je kombinacija čupavaca kakve poznajete iz djetinjstva i Bounty čokoladice, ali ne sadrže brašno, šećer, mlijeko i jaja.

sirovi_cupavci_3_web

Iako ipak zahtijevaju malo posla dok ih uvaljate u kakao preljev pa u kokos mrvice, isplatit će vam se svaka uložena minuta. Najukusniji su kad ih držite u hladnjaku prije konzumiranja.

SASTOJCI:

ZA ČUPAVCE:

450 g indijskih oraščića (suhih)

150 g kokos mrvica

60 ml kokos vrhnja*

6 žlica meda ili agavinog sirupa

 

ZA ČOKOLADNI PRELJEV:

100 ml kokos maslaca

50 ml kokos vrhnja (ILI VIŠE AKO ĆE BITI POTREBNO)*

30 ml kokosove vode*

3 žlice kakaa u prahu

1 žlica meda

 

za OBLAGANJE:

1-2 šalice kokos mrvica za oblaganje čupavaca

 

* Kokos vrhnje i kokos vodu dobijete kada konzervu kokosovog mlijeka spremite u hladnjak na par sati. Kokosovo vrhnje će se odvojiti od kokosove vode tako da će na vrhu biti gusto vrhnje, a na dnu voda. KOKOS VRHNJE I KOKOS VODU MOŽETE IZRADITI I SAMI. U TOM SLUČAJU ĆE OVAJ RECEPT BITI 100% SIROV. NAIME, KONZERVIRANO KOKOSOVO MLIJEKO NIJE SIROVO.

 

PRIPREMA:

Za čupavce izmiksajte indijske oraščiće u multipraktiku, skoro do strukture brašna, ali ipak malo krupnije. Dodajte ostale sastojke i miksajte na Pulse funkciji dok se sve dobro ne izmiješa. Utisnite smjesu u četvrtasti kalup pa odložite u hladnjak.

Za kakao preljev rastopite kokos maslac i kokos vrhnje u dehidratoru pa ih dobro izmiješajte s kokosovom vodom, kakaom u prahu i medom. Rastopiti ih možete i u vodenoj kupelji, tako da u posudi zagrijete vodu (nikako do vrenja) pa u tu vodu dodajte posudu s maslacem i vrhnjem i miješajte dok se ne rastope.

SAVJET: ako vam se dogodi da se maslac počeo odvajati od ostatka preljeva, stvar možete spasiti tako da dodate još malo kokos vrhnja. Tako ćete ponovo dobiti glatki, gusti preljev.

Izvadite smjesu za čupavce iz hladnjaka i razrežite na kocke.

sirovi_cupavci_1_web

Uvaljajte svaku kocku u otopljeni čokoladni preljev pa odmah u kokos mrvice. Malo prstima utisnite kokos mrvice i popravite oblik, ako je potrebno.

sirovi_cupavci_2_web

Čupavce držite u hladnjaku, a možete ih i zamrznuti.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 misao o “Sirovi čupavci

  1. Povratni ping: Radionica II 'Tradicijske slastice na drugačiji način', Karlovac, restoran Kristal - Zelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *