Sirovi krekeri od pulpe cikle i mrkve i konoplje

Kreker-Polleo-2

Budući da sam se ponovo aktivno počela baviti trčanjem, moj organizam traži hranu koja će nahraniti moje stanice i omogućiti da kvalitetno i dugo trčim.

Kada su u pitanju sendviči, kruh mi ionako ne dolazi u obzir. Stoga sam mjesto kruha prepustila sirovim krekerima koje je moguće izraditi u nebrojeno mnogo varijacija. Ovaj put sam odabrala krekere s ostatkom pulpe od cijeđenja sokova. Budući da ne radim sokove samo od voća već i od povrća, ovaj put sam odlučila iskoristiti pulpu cikle i mrkve. Zato, ne bacajte pulpu od sokova, iskoristite ju!

cikla

Sirovi krekeri od pulpe cikle i mrkve izrađeni su bez glutena, jaja, mlijeka i termičke obrade. Zbog pulpe povrća služe kao odličan izvor dobrih, topivih vlakana koja pomažu probavi, za razliku od netopivih vlakana, koji se nalaze u žitaricama.

Konoplja u prahu je odličan izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina. Kod kupovine, obratite pažnju na oznaku “sirovo”, što znači da je prah dobiven hladnim mehaničkim postupcima, koji osiguravaju da su sačuvane esencijalne masne kiseline. U ovom receptu koristila sam konopljin protein u prahu koji je:

  • certificirani organski
  • sirov
  • 03:01 omjer omega 6 i 3
  • 50% proteina
  • sadrži sve esencijalne aminokiseline

Lanene sjemenke su odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Preporučujem da ih meljete neposredno prije upotrebe ili da ih neko kraće vrijeme držite u hladnjaku, kako ne bi užegle.

Kako i lanene sjemenke, tako i sjemenke suncokreta i sezama povoljno djeluju na krvožilni sustav, zbog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja.

Chia sjemenke odličan su izvor energije i lako su probavljive.

 

SASTOJCI:

3 šalice pulpe od cikle i mrkve (pulpa je ostatak povrća koji nastane cijeđenjem soka)

20 g konopljinog proteina u prahu (sirovog)

80 g lanenih sjemenki (mljevenih)

1 rajčica

1 limun (sok)

10 g bučinih sjemenki

10 g suncokretovih sjemenki

1 žličica soli

1 šalica vode (ili više, po potrebi)

30 g chia sjemenki

30 g sezamovih sjemenki

 

POSTUPAK:

Sve sastojke, osim chia i sezamovih sjemenki, ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu.

Dodajte chia i sezamove sjemenke i umiksajte ručno ili pomoću miksera. Ako je potrebno, dodajte još vode. Smjesa ne bi trebala biti niti prerijetka niti pregusta.

Špatulom podijelite smjesu na dva dijela, tj. na dvije ladice dehidratora i ravnomjerno rasporedite. Dehidrirajte na 45°C 16 sati (ili duže, ovisno o dehidratoru). Okrenite ih nakon nekoliko sati. Provjerite jesu li gotovi tako da ih slomite. Ako se lome uz krckanje, gotovi su.

Krekere pohranite u staklenke u kojima nema doticaja sa zrakom i čuvajte na tamnom mjestu.

Konzumirajte ih s namazom po želji, na koji možete dodati i tanko narezano povrće poput krastavca ili rajčice ili neka vam bude kao prilog uz salatu.

Kreker-Polleo-1

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

4 misli o “Sirovi krekeri od pulpe cikle i mrkve i konoplje

    • Hvala Blanka :) Teoretski bi se mogli peći, ali ja ih nisam pokušala peći jer onda nisu sirovi :) Može se pokušati i sušiti u pećnici na 50 stupnjeva s lagano otvorenim vratima. No, dugo traje pa ne znam koliko je to isplativo s obzirom na potrošnju struje.

  1. Povratni ping: Sirovi sok od mrkve

  2. Povratni ping: KONOPLJIKA: Blagoslov Mediterana - ZelenariumZelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *