KONOPLJIKA: Blagoslov Mediterana

Konopljiku (ili fratrov papar) već godinama gledam na mom godišnjem odmoru i nikada do sada nisam dočekala da mogu brati plodove, već sam uvijek na moru bila u vrijeme kad sam se samo mogla diviti njenim ljubičastim cvjetovima. No, dočekala sam ju. Ove godine sam se našla na pravom mjestu početkom 9. mjeseca. Nabrala sam ju uz sam rub mora, na ovoj divljoj plaži, na osunčanoj i jugozapadnoj obali otoka Krka i testirat ću ju, da vidim da li svi ovi benefiti o kojima sam čitala i slušala (u nastavku) stvarno i rade.

U dokumentarnom filmu Remedy sam dodatno slušala kako ju stručnjaci za biljne pripravke hvale i slave, što me dodatno motiviralo da ju isprobam i sama.

Možda će vam kao najintrigantnija biti upravo informacija da je konopljika afrodizijak za žene, a anafrodizijak za muškarce. Što to znači, više u nastavku…

KONOPLJIKA – DAR MEDITERANA

Konopljika, poznata i kao fratrov papar (lat. Vitex agnus castus, eng. Chaste tree), je mediteranska samonikla biljka koja voli toplu klimu, a kod nas raste uz obalu Jadrana i na otocima. Riječ je o grmolikoj biljci ljubičasto-plavih cvjetova sa sjemenkama nalik papru.

PUTOVANJE KROZ POVIJEST

Tisućljećima unatrag, konopljika je simbolizirala ženstvenost, plodnost, rađanje i čednost. Bila je neizostavan dio raznih rituala povezanih sa ženskom plodnošću, a iscjelitelji su ju davali majkama tijekom poroda i dojenja.

Stari Grci su ju povezivali s božicama Herom i Demetrom, zaštitnicama žena, majki, plodnosti i žetve. Atenjanke su ju navodno koristile kako bi umirile strasti svojih muževa u spavaćim odajama. U Rimskom Carstvu, svećenice božice Veste nosile su grančice ove biljke kao simbol svoje čednosti i odanosti službi.

Vjerovalo se da konopljika, s obzirom na svoje anafrodizijačko djelovanje, štiti čestitost smanjujući seksualnu želju kod muškaraca, pa se i u kršćanskoj eri rado sadila u blizini samostana. Zbog toga se konopljika naziva i fratrovim ili biskupskim paprom dok njen latinski naziv, “agnus castus,” doslovce znači “čedno jagnje.” Hvala Iskri s Krka, za ovu informaciju.

KONOPLJIKA ILI KONOPLJA?

Iako konopljika ima izgled i miris kao konoplja, to su ipak dvije različite biljke. Više o konoplji možete saznati putem recepata koje možete pronaći ovdje: dresing od konoplje i hrena idealan je za osvježavajuću salatu s maslačkom, a tu su i sirovi krekeri od pulpe cikle, mrkve i konoplje.

KONOPLJIKA ZA VAŠE ZDRAVLJE

Vjeruje se da je konopljika prirodna zaštitnica ženskog reproduktivnog zdravlja i da pomaže uspostaviti hormonsku ravnotežu.

Brojni izvori tvrde da pomaže ublažiti simptome predmenstrualnog sindroma, sindroma policističnih jajnika, menopauze, endometrioze, mastalgije i hormonskih migrena. Posebno se vjeruje da povoljno utječe na razinu progesterona.

Ako namjeravate koristiti konopljiku, zbog potencijalog snažnog djelovanja konopljike i mogućih nuspojava ili kontraindikacija, predložila bih da se prije konzumacije savjetujete sa svojim stručnjakom za zdravlje. Kažu da nije preporučljiva za trudnice i djecu.

KAKO KONZUMIRATI KONOPLJIKU

Konopljiku možemo konzumirati kao čaj ili tinkturu. Sjemenke se, zbog svog specifičnog pikantnog okusa, mogu koristiti i kao začin u raznim jelima (nisam još probala).

Za pripremu čaja, prelijte 1 žličicu ploda (sjemenki) konopljike s 2-3 dcl proključale vode, pričekajte 10 minuta, procijedite i okrijepite se toplim napitkom.

Uživajte u otkrivanju ove biljke, kao što sam i ja uživala u pisanju ovog teksta, ali i branju plodova uz more.

Za sami kraj, ne zaboravite se pretplatiti na newsletter kako bi vam redovito stizali recepti i savjeti za prehranu budućnosti.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)