Hladno pripremljena kava (cold brewed coffee)

 

Kad sam prvi put naišla na ovaj način pripreme kave, odmah sam pomislila kako ću piti neku blago obojenu bljutavu tekućinu. Ali, toliko su nahvaljene njene prednosti u odnosu na kuhanu kavu da sam ipak odlučila da ću ju isprobati.

Koliko je kod pripreme klasične, kuhane kave bitna temperatura vode, toliko je kod ove kave bitno vrijeme. Iako je njena priprema znatno dulja (24 sata), nije nimalo kompliciranija. Dapače, ako naučite dobro planirati, njena priprema vam neće predstavljati nikakav problem. Dobra vijest je što možete pripremiti količinu i za 2 tjedna unaprijed, koliko ona može stajati u hladnjaku, tako da nećete morati ovu kavu ‘kuhati’ svaki dan.

Iako postoje posebne posude za izradu cold brewed coffee, one nisu neophodne. Bit će vam dovoljne obične staklenke kod kojih je u stvari najvažniji poklopac, koji mora dobro prianjati uz staklenku, kako ne bi ušli mirisi iz hladnjaka i ostavili svoj trag na vašoj kavi. Idealni su oni za zimnicu, koji imaju metalni mehanizam za zatvaranje, s gumom na poklopcu (eng. jars).

Prednosti u odnosu na kuhanu kavu

Prvo što sam primijetila je da okusom nimalo ne zaostaje za kuhanom kavom, dapače okus je i intenzivan i ugodan. Odmah sljedeće bih naglasila da mi nije nimalo teško pala na želudac i da mi nije stvorila onu “nervozu” u želucu koju inače osjećam kad pijem kavu. Zato što nije kuhana na visokim temperaturama, ovakva kava ne izaziva kiselost u organizmu.

Koja vrsta kave

Kad sam ju pripremala prvi put, pripremala sam ju sa zrnima koje sam dobila iz Francuske i, da budem iskrena, nemam pojma koja je to vrsta bila. Ali, ispala je izvrsno. Do sada sam pripremala s kavom s oznakom “medio”, jer sam nekako zaključila da bi tamno pržena kava ili dvaput pržena kava mogla biti kiselkastog okusa. No, čitajući druge recepte, čini se da češće preporučuju tamno prženu kavu.

Svakako bih vam preporučila da eksperimentirate i uživate u pripremi i ispijanju ove kave.

SASTOJCI:

50 g zrna kave

400 ml vode

 

PRIPREMA:

U mlincu za kavu ili blenderu koji ima posudu za suho mljevenje izmiksajte zrna kave na grubo. Ako zrna sameljete presitno, kava će se previše otpustiti, što će rezultirati gorčinom i bit će mutna.

U staklenku ubacite kavu i prelijte ju vodom. Kratko promiješajte.

Dobro zatvorite staklenku i odložite ju u hladnjak na 24 sata.* U tom vremenu ju promiješajte 1-2 puta.

(ODMAH NAKON MIJEŠANJA)(NAKON 24 SATA)

 

Procijedite kavu kroz cjedilo i servirajte. Možete ju servirati i s bademovim mlijekom, a ako želite, zasladite ju. Ova kava je ionako slađa sama po sebi jer se ne priprema s vrućom vodom koja pojačava njenu gorčinu. Ja, recimo, nikada ne zaslađujem kavu.

Ostatak procijeđene kave vratite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna. Ako želite, kavu možete razrijediti s vodom u omjeru 50:50, rok trajanja će se skratiti na 2-3 dana.

*NAPOMENA: Neki ubrzavaju postupak pripreme korištenjem tople vode, tako da već za 8 sati imaju spremnu kavu, međutim, ja sam ju do sada pripremala kako je gore opisano, namakanjem 24 sata.

 

 

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *