Sušenje začinskog bilja dehidratorom

Bilo da ste se vratili s mora s nabranom kaduljom ili ste tek došli s izleta na kojem ste nabrali kopar ili ste posadili majčinu dušicu u vrt ili origano na balkon, nema boljeg i bržeg rješenja od njihovog sušenja u dehidratoru.

Dehidrator sam nabavila gotovo na samom početku moje ‘karijere’ sa sirovom hranom. Nabavila sam ga zato što nisam mogla izdržati bez krekera i kruha. No, nisam ni slutila da će njegova primjena biti daleko šira nego što sam ja to zamislila. Sušene rajčice, sušeni luk i sušeni češnjak su mi bili otkriće, čips od koprive je bio vrhunac, ali kad sam shvatila da u sezoni začinskog bilja mogu ‘spasiti’ začinsko bilje dehidriranjem, baš sam bila jako, jako zadovoljna svojom investicijom u dehidrator.

Prednosti sušenja u dehidratoru su te što je brže, nema prašine, ne zauzima prostor i nije potrebno dodatno štititi od eventualnih nametnika. Biljke koje ste posušili zadržavaju izvornu boju ili minimalno izgube boju, a okus je intenzivniji nego klasičnim sušenjem.

Otkad imam dehidrator, s mora se uvijek vratim s vrećicom ili dvije pune kadulje, a ove godine imam i puno začinskog bilja na balkonu pa sam ovaj vikend iskoristila za branje i sušenje. Na redu je bio origano, a sljedeći vikend majčina dušica.

 

POSTUPAK:

Škarama odrežite origano (ili drugu začinsku biljku).

Cijele grančice (stabljike) položite na mrežastu podlogu dehidratora (sa sitnijim rupama).

Dehidrirajte na 45°C cca 15-20 sati. Vrijeme sušenja ovisit će o količini koju ste stavili sušiti, vrsti biljke, ali i o temperaturi prostorije. Znat ćete da je suho ako su listovi hrskavi i ako se grančice lome kao šibice. Važno je da je bilje potpuno suho.

Kad izvadite iz dehidratora, pričekajte da se ohladi. Rukama skinite listove s grančica, a grančice bacite.

Pohranite u staklene posude, dobro zatvorite i pohranite negdje na tamno.

NAPOMENA: Kad god je moguće, ne perem začinsko bilje koje sušim. Ako niste sigurni u čistoću, ipak ga operite.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *