Čips od raštike s purpurnim preljevom

Dehidriram najčešće vikendom. Budući da je vikend pred nama, evo jedne ideje kako ga obojiti predivnim bojama, a pritom grickati hrskavi čips od povrća sa slatkasto-slanom notom. Kakav je okus cikle u ovom receptu? Najbolje je da saznate sami. 

Na ideju za ovaj čips došla sam kad mi je ostalo purpurnog namaza od cikle kojeg sam pripremala uz sendviče s krekerima od crnog sezama. Sjećate li se tog recepta?

SASTOJCI:

500-700 g raštike (ili kelja)

150 G INDIJSKIH ORAŠČIĆA

125 ML SVJEŽE CIJEĐENOG SOKA OD CIKLE

4 DATULJE

1 REŽANJ ČEŠNJAKA

1/4 KAJENSKE PAPRIKE

1/8 ŽLIČICE SOLI

SAVJET: ako ne možete nabaviti raštiku, pokušajte nabaviti kovrčavi kelj ili eventualno klasični kelj.

PRIPREMA:

  1. Raštiku operite i odstranite joj sve tvrde dijelove (donji dio i onaj iz sredine lista) tako da ostane samo list. Natrgajte ju na komade.
  2. Purpurni preljev pripremite prema ovom receptu.
  3. U veliku zdjelu ubacite dio raštike pa prelijte s dijelom preljeva. Rukama dobro sve izmiješajte dok preljev ne pokrije sve listove raštike s obje strane. Tako redom dok ne potrošite svu raštiku i preljev.
  4. Na ladice dehidratora na koje ste poslagali silikonske podloge poslažite raštiku. Ne morate se zamarati odvajanjem svakog lista raštike, izgubit ćete previše vremena. Bitno je samo da raštiku ravnomjerno rasporedite. Sušite na 45°C 4-6 sati. Nakon toga uklonite silikonske podloge i okrenite čips pa sušite narednih 10-ak sati. Budući da vrijeme sušenja ovisi o dehidratoru, ali i vanjskim uvjetima prostorije u kojoj držite dehidrator, vrijeme sušenja nije isto za sve. Zato je najbolje ravnati se po vlastitom osjećaju tj. odnosno čekati sve dok vam čips ne bude potpuno suh i hrskav.
  5. Spremite čips u dobro zatvorene posude (najbolje staklene). Ovako spremljen izdržat će nekoliko tjedana.

PURPURNI PRELJEV:

 


Iskoristi 12 mjesec za super slatke provode!

Prije blagdana, za vrijeme blagdana, nakon blagdana. :) Pridruži nam se već od 1.12. u online izazovu. Nakon njega, dođi na radionicu Blagdanski kolači bez pečenja. Ako si daleko, ovu radionicu možeš pogledati i online. Ako se prijaviš na izazov i na radionicu, na mail ćeš dobiti još i GRATIS knjižicu recepata. Dakle:

  1. Prijavi se i uplati izazov Slastice iz blendera
  2. Prijavi se i uplati ovu radionicu Blagdanski kolači bez pečenja
  3. Dobivaš GRATIS Knjižicu recepata Zimski deserti bez pećnice.

Bit će to odličan prosinac. <3 

Tina

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *