Speculaas smoothie

Cijeli život me privlače zemlje sjeverne Europe i sve što ima veze s njima: kultura, običaji, hrana, dizajn, način odijevanja, stil života, bicikli,… Još uvijek nisam otkrila zašto je tome tako.

Ideja za speculaas smoothie je nastala zbog poznatog istoimenog keksa specifičnog okusa koji sam kao mala često umakala u čaj i jela sve dok me trbuh ne zaboli. Kad sam krenula istraživati koji su to začini zaslužni za taj poseban okus, otkrila sam da je speculaas ustvari tradicionalni nizozemski i belgijski keks još iz srednjeg vijeka. Heh, još nešto sa sjevera što mi se sviđa. Ništa čudno, pomislila sam si. :)

Tražeći originalnu recepturu speculaasa i omjere začina, zaključila sam da mnogi svoju recepturu navode kao originalnu. Kad bi ih uspoređivala, često bi neki s popisa začina nedostajao tj. u jednom receptu bi bio začin kojeg nema u drugom i obrnuto. U nastavku je popis začina na koje sam naišla da koriste za izradu speculaasa: cimet, đumbir, anis, kardamom, klinčići, papar, muškatni oraščić.

RECEPT: Ako vas zanima koje sam ja začine odlučila iskoristiti za ovaj jednostavan i poseban smoothie, recept pogledajte na stranicama Enciana.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 misao o “Speculaas smoothie

  1. Povratni ping: Salata s dresingom od đumbira i kurkume - Zelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *