Na testu: sokovnik za hladno prešanje VerVita REVO830 (Kuvings)

Ovih dana testirala sam sokovnik za hladno prešanje Vervita REVO830, proizvođača Kuvings.

Budući da obično prve dojmove dobivamo kroz izgled, ovaj sokovnik je odmah dobio pridjeve: solidan i moderan.

Prije nego što sam krenula s upotrebom, provjerila sam što je sve u kutiji.

Uz standardnu knjižicu s uputstvima, dolazi i Knjižica s receptima. Jako mi se svidjela ova knjižica jer nudi puno novih ideja i kombinacija. Čak sadrži i savjete u obliku recepata za korištenje pulpe koja vam ostane nakon cijeđenja. Korisno. :)

Četkica za čišćenje je čvrsta i kompaktna, tako da osigurava dobro čišćenje pulpe sa sita. Uz ovu bijelu četkicu za čišćenje, dolazi i čistač sita (u zelenoj boji), za kojeg sam prvo pomislila da je višak, ali kad sam ga isprobala, zaključila sam da uvelike olakšava čišćenje. Ako ponekad (ovisno o namirnici koja se cijedi) nakon njega čak i ostane nešto pulpe, bijela četkica ju završno uspješno odstrani.

Od ostalih pomoćnih dijelova tu je i ključ za poklopac (koji nisam slikala jer ga nisam imala potrebe upotrebljavati). Tu je i guralica, koja pomaže prilikom ubacivanja veće količine namirnica, kako bi ih vijak lakše ‘ulovio’.

Sokovnik dolazi s dvije posude: posuda za pulpu i posuda za sok.

Osnovni dijelovi sokovnika su:

1. BAZA (solidna i teška)

2. BUBANJ (zapremina 400ml)

3. SITO (kvalitetno izrađeno). Sito se umeće u OBRUČ.

4. VIJAK (koji je redizajniran i jako kompaktan, od kvalitetnih materijala, a teži čak 670 g)

5. POKLOPAC (koji ima 1. otvor koji se može otvoriti i ima košaricu, a služi za ubacivanje većih komada voća/povrća te 2. otvor za automatsko rezanje, a služi za ubacivanje namirnica s dugim vlaknima i tvrdih namirnica)

SASTAVLJANJE:

Sastavljanje je jednostavno, nakon što jednom sami složite, neće vam trebati nikakva uputstva. Važno je samo pratiti crvene kružiće koji određuju na kojem mjestu se bubanj i sito trebaju spojiti, a kad stavljate vijak, morate paziti da vam dobro ‘sjedne’. Kad stavljate poklopac na bubanj, znak ‘open’ na poklopcu i crvena točka na bubnju trebaju biti poravnate. Nakon toga, zakrenete poklopac u smjeru kazaljke na satu, dok se ne čuje ‘klik’.

 

KORIŠTENJE:

Korištenje ovog sokovnika je također jednostavno, uz nekoliko glavnih uputa kojih se valja držati:

 • jabukama uvijek odstranite peteljku (koštice ne morate uklanjati)
 • voće i povrće s dugim vlaknima, poput stabljike blitve, celera, mango i slično, razrežite na manje komade, tako da budu dugački maksimalno 5 cm. Time ćete olakšati cijeđenje, ali ćete i spriječiti da vam vlakna zaglave za vijak ili za sito. VAŽNA NAPOMENA: ovaj sokovnik ima nadogradnju, u obliku posebnog otvora i valjka koji reže vlakna, tako da ovo više nije jedino rješenje (provjeri niže pod: ŠTO JE NOVO?).
 • namirnice koje su mekše, možete umetati cijele kroz gornji otvor
 • čep na bubnju prilikom cijeđenja držite zatvorenim (dok tekućina ne dođe nešto ispod vrha bubnja). Tako će se sok lijepo izmiješati. 
 • prema uputi VerVite, kad cijedite mrkvu, nemojte ju rezati na kolutiće već ju prerežite po dužini i tako ju umećite u sokovnik. Nadalje, kad cijedite ciklu, ne ju režite na četvrtine jer one mogu oštetiti poklopac. Ciklu radije režite na velike ploške, debele oko 5-7 mm. Ubaciti jednu po jednu, pričekati da se svaka prethodna procijedi. Također, svakako provjerite jeste li tvrde koštice odvojili od voća, kako ne bi oštetile sito (npr. koštica trešnje, breskve, nektarine i sl.).
 • kad cijedite tvrde namirnice (poput cikle ili mrkve), uvijek naizmjence dodajte i neke mekše namirnice, kako bi cijeđenje bilo što manje opterećenje za sokovnik.
 • nemojte biti brzopleti, kao i ja ponekad kad mi se žuri, pa ubacivati velike količine namirnica odjednom. Potrebno ih je ubacivati polako i po malo.
 • ako cijedite zelene sokove, od namirnica s puno vlakana, bilo bi dobro da nakon cijeđenja otprilike 500 g, stanete i operete bubanj tj. sito.

ŠTO JE NOVO?

Ovaj sokovnik ima poseban otvor za automatsko rezanje (širina: 45 mm) i specijalno dizajniran vijak, da reže namirnice koje imaju dugačka vlakna (celer, kelj, blitva) ili tvrde namirnice (mrkva, cikla). Ovo je odlična nadogradnja, jer se ostvaruje značajna ušteda vremena, jer se namirnice ne moraju rezati na sitnije komade.

Drugi otvor, kad se otvori, ima posebnu košaricu, u koju se mogu ubaciti cijeli komadi voća (npr. jabuka ili oguljena naranča).

—-

Nakon cijeđenja soka od celera i jabuka, primijetila sam da je u soku ostala minimalna količina pulpe, i to znatno manja u odnosu na neke druge sokovnike na hladno prešanje s kojima sam se susretala.

SOK OD CELERA I JABUKA

SOK OD GROŽĐA

U radu sam primijetila da je tiši od prethodnih sokovnika koje sam koristila. Osim toga, tipka za pokretanje i gašenje je dovoljno velika i lako dostupna, jer se nalazi s bočne strane. Forward (FWD) je za pokretanje, a reverse (REV) pa ponovo forward služi za situacije kad je pulpa zaglavila na vijku i povrh vijka.

Iako u svojoj kuhinji imam i blender i multipraktik i dehidrator, našlo se mjesta i za ovaj sokovnik. Bez obzira na to što je manjih dimenzija, zahvaljujući kvalitetnoj i robusnoj izradi i težini od 7,5 kg, kompaktan je i čvrst.

Ovaj sokovnik ispunjava još jedan, meni jako važan, uvjet, a to su materijali od kojih je izrađen. Svi plastični dijelovi napravljeni su od visokokvalitetnog, ekološkog materijala, koji ne sadrži BPA.

ODRŽAVANJE I ČIŠĆENJE:

Već sam ranije spomenula da zeleni čistač sita dosta olakšava čišćenje, ali bih generalno spomenula da je ovaj sokovnik prilično jednostavan za pranje i čišćenje. Sito se pere pod hladnom ili mlakom tekućom vodom (s čistačem sita i četkicom za sito), kao i ostali dijelovi sokovnika, za koje vam čak nisu potrebne ni četke, nego samo mlaz vode.

Jako zgodna stvar je to što se čep na izlazu bubnja može ukloniti, kako biste ga mogli oprati.

VAŽNO: Sokovnik će ostati kao nov dugo, dugo, ako dijelove perete odmah poslije upotrebe.

GARANCIJA:

Zahvaljujući jamstvenom roku od 10 godina na motor i 2 godine na ostale dijelove, ovaj sokovnik ima još jedan razlog zbog kojeg se ističe od mnogih drugih sokovnika. Uvjet je, naravno, da obavite redovni servis svaka 24 mjeseca. Ova garancija odnosi se na kućnu upotrebu. Ako svaki dan cijedite 2 litre soka (ili više), preporuka je da se servis obavi svakih 12 mjeseci.

SPECIFIKACIJE:

Model: VerVita REVO830 (Kuvings)

Dostupne boje: srebrna mat / crna mat / crvena mat / bijela mat. 

Radna snaga motora: 200 W

Način cijeđenja: hladno prešanje (vijak)

Brzina: 50 okretaja/minuta

Težina: 7,5 kg

Dimenzije: 256 x 210 x 480 mm

Max. vrijeme rada: 60 minuta kontinuirano

Max. kapacitet izrade soka u sat vremena: 40 litara

Upotreba: kućna, profesionalna

DODATCI (koji se mogu nadokupiti):

 • sito za sladoled
 • sito za pasiranje/gusti sok
 • sito za smoothie
 • citruseta

GDJE KUPITI:

Moguće ga je kupiti putem web-shopa VerVita Hrvatska ili u trgovini u Zagrebu, na Laništu (pokraj Arena centra). Redovna cijena je: 680 EUR (preuzeto iz VerVita cjenika 5.12.2023.).

Sokovnik na testiranje ustupila: VerVita Hrvatska.

Želim ti pregršt kreativnih i zdravih sokova!

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)