Čokolade s eteričnim uljima paprene metvice i slatke naranče

Oduvijek su me zanimale biljke, začini, njihovi mirisi, okusi, boje, ljekovita svojstva,… Kad sam prije nešto više od 5 godina naučila pripremati svoju prirodnu kremu za sunčanje i kremu za lice, ljubav prema aromaterapiji je rođena. Otkako sam počela uređivati Zelenarium, nekako je spontano i prirodno u recepte ušla i primjena raznih biljnih pripravaka koji se koriste i u njezi i liječenju kože izvana: kokos maslac, kakao maslac, eterična ulja (naravno, ona su sigurna za oralnu upotrebu), hidrolati,…

Ovaj put sam za vas odlučila pripremiti recept za čokoladu s dva eterična ulja pa će se zbog toga ovaj recept pretvoriti u recept za dvije čokolade (tzv. 2u1 recept:). Zbog eteričnog ulja paprene metvice dobit ćemo okus čokolade koji podsjeća na ‘After eight’ čokoladicu, a eterično ulje slatke naranče podsjećat će vas na ‘Jaffu’. Međutim, zahvaljujući ovom receptu, naučit ćete pripremati zdravu čokoladu u kojoj vi sami diktirate sastav.

Pripremiti čokoladu u kućnom izdanju lakše je nego što si zamišljate, od uređaja vam ne treba apsolutno ništa, samo štednjak, za zagrijavanje vode, a kasnije hladnjak ili zamrzivač.

SASTOJCI:

90 g kokos maslaca

90 g kakao maslaca

120 g kakaa u prahu

120 g kokos šećera

6 kapi eteričnog ulja paprene metvice

9 kapi eteričnog ulja slatke naranče

4 žlice kakao nibsa

2 žlice kokos mrvica

1 žlica sušenog jestivog cvijeća

 

PRIPREMA:

  1. Pripremite vodenu kupelj tako da zagrijete vodu u loncu na koji možete staviti zdjelu oblog dna (staklenu ili metalnu, nikako plastičnu). Voda nikako ne smije ključati.
  2. U tu zdjelu ubacite kokos i kakao maslac i miješajte pjenjačom ili silikonskom žlicom dok se maslaci ne istope.
  3. Dodajte kokos šećer i kakao u prahu i zagrijavajte još cca 5 minuta, uz povremeno miješanje.
  4. Uklonite s vatre i podijelite smjesu na dva jednaka dijela.
  5. U prvu polovicu smjese za čokoladu ukapajte 6 kapi eteričnog ulja paprene metvice, 2 žlice kokos mrvica i 2 žlice kakao nibsa i dobro izmiješajte.
  6. U drugu polovicu smjese za čokoladu ukapajte 9 kapi eteričnog ulja slatke naranče, 1 žlicu sušenog jestivog cvijeća i 2 žlice kakao nibsa i dobro izmiješajte.
  7. Prelijte u četvrtaste posude. Ako želite, možete koristiti i kalupe za praline. Veličina posuda treba biti takva da dobijete debljinu čokolade od cca 0,5 cm. Ja sam sveukupnu količinu podijelila u 4 posude cca 15×15 cm (po dvije za svaku vrstu čokolade).
  8. Odložite u zamrzivač na cca 1-2 sata, nakon čega možete servirati trganjem na manje komade.
  9. Čokolada može stajati i u hladnjaku prije serviranja.

VAŽNO: u oralnoj primjeni koristite samo visokokvalitetna eterična ulja koja su certificirana.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *