Bučino brašno

Ovaj blog post ustvari niti nije recept, već sam ga pripremila iz dva razloga. Prvi razlog je taj što sam htjela pokazati da možete sami izraditi visokokvalitetno brašno od bučinih sjemenki za vrlo malo vremena (i nereda).

Bitno je znati da se kupovno brašno dobiva iz pulpe koja preostane od proizvodnje bučinog ulja iz bučinih sjemenki. Takva pulpa se suši i melje u brašno. Ovako dobiveno brašno je suhlje u usporedbi s ovim koje sami miksamo, budući da je odmašćeno, a ujedno sadrži i manje nutrijenata.

Drugi razlog je taj što sam testirala blender Blendtec model Designer 725 pa sam htjela isprobati miksanje brašna.

Postoji i treći razlog, a to je što sam htjela pripremiti namaz na bazi buče koji se priprema vrlo brzo i sa samo 3 sastojka, među njima i bučine sjemenke, koje se prvo pretvaraju u bučino brašno, a onda u bučin maslac, koji mi je poslužio kao baza za namaz.

Idealno bi bilo kada biste za ovaj recept koristili bučine sjemenke koje ste prethodno namakali u vodi s malo limunovog soka 8 sati, potom isprali, iscijedili i dobro posušili. Tako obrađene sjemenke bit će nutritivno kvalitetnije.

SASTOJCI:

1,5 šalica bučinih sjemenki

šalica = 250 ml

 

PRIPREMA:

Ubacite bučine sjemenke u blender. Ja sam koristila Blendtec Designer 725 i njegovu Twister Jar posudu. Nisam koristila niti jednu pretprogramiranu opciju već sam na Touch Slideru odabrala srednju brzinu i miksala uz povremene prekide.

Ako nemate Blendtec, koristite blender s opcijom pulsiranja. Miksajte u kratkim intervalima dok ne dobijete strukturu brašna koja vam odgovara. Važno je pripaziti da se sjemenke ne pregriju jer će početi otpuštati ulje pa ćete već preći u izradu maslaca od bučinih sjemenki.

Miksanje sam namjerno produljila, nakon što sam dobila brašno, jer sam odlučila pripremiti jednostavan namaz od bučinih sjemenki i bučinog ulja (recept stiže uskoro).

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *