Spirulina: Putovanje u sunčani svijet potencijala

Svijet prirode često nam daruje nevjerojatna blaga, a jedno od njih je modrozelena spirulina koja u sebi skriva cijelu riznicu potencijala za ljude.

Što je spirulina?

Spirulina je alga koja se uzgaja u slatkim i slanim vodama i specifične je plavozelene boje. Konzumira se kao prah koji u sebi sadrži impresivnu koncentraciju različitih nutrijenata blagotvornih za nas ljude. Navodno 1 kg spiruline sadrži mikronutrijenata koliko i 1 tona raznovrsnog povrća.

Daleka prošlost spiruline

Drevna upotreba: Spirulina ima dugu povijest upotrebe, koja seže unazad tisućama godina. Prvi zapisi o njenom korištenju potječu iz drevnih civilizacija poput Azteka i Maja u Meksiku, gdje su je koristili kao izvor hrane i nutritivnih vrijednosti.

Afričko nasljeđe: Spirulina je također bila dio prehrane u afričkim kulturama, posebno u regiji jezera Čad u središnjoj Africi. Tamo se spirulina povremeno sušila na suncu i oblikovala u pločice, koje su služile kao kompaktni izvor hrane za nomadska plemena.

Rastuća popularnost spiruline

1970-ih godina: Spirulina je zakoračila na svjetsku scenu tijekom dinamičnih 1970-ih godina. Njezin uspon dogodio se zahvaljujući naporima francuskog botaničara Jean-Paula Jourdana i njegovim istraživanjima o nutritivnoj vrijednosti spiruline. Tada je otkrivena kao prava riznica proteina, vitamina i minerala.

UN-ova potpora: U okviru UN-ovih programa usmjerenih na borbu protiv gladi, spirulina je promovirana kao održiva hrana za budućnost. Njezina sposobnost brzog rasta u kontroliranim uvjetima čini je privlačnim izvorom proteina i hranjivih tvari.

Rastuća svijest o zdravlju: porastom svijesti o zdravoj prehrani i povećanim interesom za prirodne dodatke prehrani, spirulina je dobila dodatnu popularnost. Ljudi su je počeli koristiti kao dodatak prehrani zbog njenih brojnih zdravstvenih prednosti.

Danas: Danas je spirulina dostupna u različitim oblicima, uključujući prah i tablete, te je prepoznata kao superhrana zbog bogatstva proteina, vitamina, minerala i antioksidansa koje nudi. Spirulina nije samo hrana; to je izvor života i vitalnosti.

Zelena ili plava spirulina?

Razlikujemo dvije vrste spiruline: zelenu i plavu. Osim boje, ključna razlika između zelene i plave spiruline leži u njihovom podrijetlu. Zelena spirulina (Arthrospira platensis) prirodna je i dolazi u nijansama od svijetlozelene do duboko zelene. Plava spirulina (Arthrospira maxima), pak, nastaje u laboratorijima, ima intenzivniju plavu boju i visoke razine fitocijanina, moćnog antioksidansa.

Bogatstvo koje sadrži

Spirulina je bogata proteinima i svim esencijalnim aminokiselinama, a sadrži i visoke razine vitamina i minerala, osobito kalcija, željeza i magnezija. Obiluje antioksidansima, posebno beta karotenom, kojeg spirulina sadrži do 100% više nego mrkva.

Hrana od sunčeve svjetlosti

Spirulina je alga s najvećom stopom konverzije sunčeve svjetlosti; ona je u najpunijem smislu Hrana od Sunca. Kroz povijest, brojne kulture su vjerovale da ova morska alga posjeduje posebne iscjeliteljske i obnavljajuće moći. Vjerovalo se da spirulina otvara vrata duhovnom svijetu vitalnosti i zdravlja onima koji je konzumiraju, baš poput Sunca.

Recept za Spirulina smoothie

Ako osjećaš potrebu povezati se sa spirulinom u svakodnevnom životu, osmislila sam recept za ukusan smoothie od spiruline i višanja! Uživaj u krepkom ritualu ispijanja sunčeve svjetlosti!

Ako te zanima još kreativnih načina kako uključiti razne superprahove u svoju prehranu, za tebe u ponudi imam moju radionicu, s odmah dostupnim videom izrade i receptima: Otkrij tajne super power ELIKSIRA – Oživi svoje tijelo i um! 

Završna misao

Spirulina, čudesna alga s ogromnim utjecajem na tijelo, um i duh, ima mnoge primjene kao superhrana, a njezina bogata nutritivna vrijednost čini ju mudrim izborom za obogatiti naš život na svim razinama. 

Pozivam te da uvrstiš spirulinu u svoju prehranu i osjetiš sve njezine blagodati. Neka ti ova nježna alga bude saveznica.

Za sami kraj, ne zaboravi se pretplatiti na newsletter kako bi ti redovito stizali recepti i savjeti za prehranu budućnosti.

Podijeli ovu priču s drugima...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter

1 misao o “Spirulina: Putovanje u sunčani svijet potencijala

  1. Povratni ping: Smoothie sa spirulinom i višnjama - ZelenariumZelenarium

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)