Kaša od heljde, limuna i jagoda s kokos mlijekom

Bilo da vam se događa da iz dana u dan razmišljate što biste novoga zdravog smislili za doručak ili čekate neki dobar recept da promijenite svoju ‘loš-doručak-rutinu’, ovaj recept će vas sigurno razveseliti. Nadam se da ne moram posebno napomenuti da je ovo doručak bez kuhanja. :)

Pročitaj više

Crveni chia puding s kremom od banane i kokosa

Chia puding je, pretpostavljam, već svima dobro znan. Međutim, jeste li ga već isprobali namačući chiu u šumskom voću? Možete ga pripremati kao doručak, ali može izvrsno poslužiti i kao desert tako da je ovo zapravo 2u1 recept.

Pročitaj više

Hranjiv doručak sa chia sjemenkama

IMG_7072Kada bih morala odabrati najdraži mi doručak koji bih trebala jesti svaki dan, onda bi to bila baš ova chia s bademovim mlijekom i bananom. Ukusan, zasitan, hranjiv doručak koji vam ne može dosaditi. Pripremljena navečer, dočekat će vas spremna ujutro, a ako ne stignete navečer, ne brinite, ujutro će biti gotova u trenu.

Pročitaj više

Kraljevski smoothie s koprivom

Kraljevski Smoothie_Web

Kraljevski smoothie s koprivom nastao je slučajno. Nisam imala vremena za miksanje i smoothija i doručka, pa je nastao ovaj 2u1 smoothie-doručak.

Svake godine barem jednom odem u berbu koprive. Dva su glavna razloga: na placu je preskupa i ne znam joj porijeklo. Bonus razlog je koristan boravak u prirodi (povedite i ostatak obitelji). Berite ju na nezagađenim područjima, što dalje od civilizacije. Navucite deblje rukavice i škarama režite same vrhove mlade koprive (cca do 10 cm od vrha). Odvojite listove od stabljike te ju namočite u vodu s par čepova alkoholnog octa i pustite da odstoji 15-ak minuta. Dobro isperite s vodom. Dok je svježa, koristite ju za smoothie, možete ju posušiti kao čips ili za čaj. Ako ju želite konzumirati kao smoothie što duže, zamrznite ju.

Kopriva je toliko moćna biljka da bi bila prava šteta ne konzumirati ju. Pripisuju joj mnoga ljekovita svojstva, a ono što iz vlastitog iskustva mogu reći je da će vam pomoći da vam ‘krv uzavre’. Pročitaj više

Chia i jabuka s hrskavim orašastim plodovima

chia-suncokret-i-jabuke

Budući da chia sjemenke spadaju u superhranu, za ovaj doručak bismo mogli reći da spada u super-doručak.

CHIA SJEMENKE:

Obiluju omega-3 masnim kiselinama i proteinima, hrane vas energijom i povećavaju fizičku izdržljivost, pa su idealne za sportaše te su brzo probavljive. Znam da ih mnogi sportaši konzumiraju u tekućini za vrijeme sporta, jer nadoknađuju izgubljene elektrolite i pomažu u bržem regeneriranju mišića. Ženama pomažu u menopauzi i kod menstrualnih tegoba, a odlične su i za kosu i kožu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da imaju nizak glikemijski indeks, pa pomažu i regulaciji tjelesne težine. Neutralnog su okusa, pa pašu u bilo koji recept. Budući da brzo upijaju tekućinu i povećavaju svoj volumen, mogu dobro poslužiti i za zgušnjavanje (npr. pekmeza).

Pročitaj više